wtorek, 6 września 2011

7 najciekawszych festiwali kulinarnych 2011 roku.

Festiwale kulinarne z sezonu na sezon stają się coraz bardziej lubianą formą spędzania czasu wolnego. W związku z dynamicznym rozwojem tego typu imprez postanowiliśmy wam przedstawić najciekawsze naszym zdaniem festiwale kulinarne 2011 roku. Wszystkie one wyróżniają się doskonałą organizacją, różnorodnym programem oraz wykwintnymi smakami.

1.       Euro Gusto w Tours/Francja.

Francuski festiwal organizowany jest przez Slow Food International co dwa lata. Jego największa atrakcja to "Europejski Salon Gastronomiczny", gdzie na stoiskach regionalnych producentów oferowane są tradycyjne specjały z Francji i całej Europy. Miłośnicy kulinariów będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach edukacyjnych oraz panelach dyskusyjnych,  jak i poznać dawno zapomniane techniki wytwarzania żywności.

2.       Praski Festiwal Jedzenia w Pradze/Republika Czeska.

Największe wydarzenie kulinarne w kraju naszych południowych sąsiadów. Festiwal pełen jest pokazów gotowania i sztuki barmańskiej.  Elementem odróżniającym czeską imprezę od innych festiwali kulinarnych są z pewnością warsztaty na temat łączenia różnych gatunków piwa i potraw.

3.       Festiwal Owoców w Woodstock/USA.

Trwająca przez cały tydzień impreza jest ucztą dla fanów zdrowej żywności, owoców i spędzania czasu na łonie natury. W jej programie znajdziecie pokazy przygotowywania surówek i sałatek, warsztaty komponowania soków, dyskusje, wykłady naukowe na temat wpływu pokarmów na ludzkie zdrowie oraz wiele więcej.

4.       Slow Fish w Geniu/Włochy.

Włoski festiwal kulinarny poświęcony jest żywności pochodzącej z wód morskich.  Wydarzenie to oddaje hołd włoskiej tradycji rybołówstwa poprzez takie  inicjatywy jak degustacje pod okiem przewodnika w trakcie Warsztatów Smaku, pokazy w Teatrze Smaku, możliwość debaty z  ekspertami w trakcie Warsztatów Wody oraz wiele innych imprez edukacyjno-rozrywkowych ściśle związanych z rybołówstwem.

5.       Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi.

Działania festiwalowe odbywają się w 3 strefach: Konkurs na najlepszą Restaurację Festiwalową, Szkoła Dobrego Smaku i Kulinarna gra miejska. Każda edycja tego wyrafinowanego festiwalu kulinarnego poświęcona jest odrębnemu tematowi żywieniowemu.

6.       Czas Dobrego Sera w Lidzbarku Warmińskim.

Doskonała okazja by poznać smak i bogactwo polskich serów zagrodowych. Festiwal trwa trzy dni i jest wypełniony po brzegi warsztatami, degustacjami i konkursami. Goście będą na żywo obserwowali jak wytwarzany jest twaróg, oscypek czy mozzarella.

7.       Festiwal Smaku w Grucznie.

Impreza odbywa się co roku w sierpniu i jest bardzo popularna wśród pasjonatów kulinariów z całego kraju, w tym wielu znanych restauratorów oraz dziennikarzy kulinarnych. Na program festiwalu składają się: wystawy podzielone na 8 obszarów tematycznych, konkursy oraz degustacje.

Festiwale kulinarne to stosunkowo nowy rodzaj imprezy. Organizatorzy z każdą kolejna edycją starają się rozbudowywać formułę swoich kulinarnych spotkań. Imprezy te mają wiele walorów edukacyjnych i rozrywkowych. Wszystkich z was, którzy jeszcze nie odwiedzili żadnego festiwalu kulinarnego zapraszamy do lektury materiałów dostępnych w Internecie. Zdziwicie się ile tego typu wydarzeń organizowanych jest w waszej okolicy.

--
Stopka


Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz