wtorek, 18 stycznia 2011

28

W podróż z przewodnikiem Michelin

Często w czasie podróży mamy ochotę coś zjeść, dlatego rozpoczynamy poszukiwania miejsca w którym będziemy mogli się pożywić. I tu zaczyna się problem, bo gdzie mamy iść jeśli jesteśmy w jakimś miejscu po raz pierwszy? Czym kierować się przy wyborze naszej jadłodajni?
Może się okazać, że restauracja która ma siedzibę w ładnym, rzucającym się w oczy budynku, będzie serwowała nam jedzenie niedobre, a w dodatku drogi. Innym razem w ogóle niezauważana restauracja w starej kamienicy będzie miejscem do którego będziemy chcieli często wracać, ze względu na smak i cenę. Na rozwiązanie tego problemu wpadli przed ponad 100 laty bracia Michelin.
W 1900 roku André Michelin jako pierwszy opublikował przewodnik po Francji. Przewodnik ten miał za zadanie wskazać podróżnym, kierowcom, miejsca istotne w czasie podróży. W pierwszej wersji przewodnik zawierał w swojej treści adresy takich miejsc jak: stacje paliw, warsztaty samochodowe, sklepy z oponami, hotele, miejsca których można dobrze zjeść, a także informacje na temat cen paliw czy naprawy samochodów.
Przewodnik do lat początku lat dwudziestych XX wieku rozprowadzony był za darmo, w latach późniejszych trafił on już na półki i został sprzedawany. Kilka lat później wprowadzono do niego ocenę restauracji. Wyznacznikiem jakości danej restauracji była przyznawana przez przewodnik liczba gwiazdek, na początku przyznawano tylko jedną gwiazdkę wybranym miejscom z biegiem lat, skale powiększono do trzech gwiazdek.
Z upływem czasu przewodnik przybierał na wartości. Wraz z przyrostem treści wzrastała liczba zadowolonych użytkowników przewodnika. W końcu stał on się bestsellerem w swojej dziedzinie. Dziś miejsce w przewodniku jest fantastycznym wyróżnieniem dla wielu restauracji. Właściciele konkretnych miejsc nie mają wpływu na to czy dana restauracja znajdzie się w przewodniku, decyduje o tym anonimowe grono, dzięki temu znajdziemy w nim tylko i wyłącznie miejsca które warto odwiedzić.
W tym roku 32 Polskie restauracje znalazły się w przewodniku. Z wyróżnienia mogą cieszyć się restauracje w Krakowie i w Warszawie, jednak żadna z nich nie otrzymała gwiazdki, a ‘zaledwie mniej wartościowy symbol widelca. Przewodnik Michelin w Krakowie i w Warszawie cieszy się powodzeniem, w innych polskich miastach nie jest już tak rozchwytywany z racji tego, że nie ma w nim obiektów z tych miejsc. Podsumowując: jeśli interesuje nas opinia eksperta w dziedzinie restauratorów, śmiało możemy zasięgnąć informacji z tego przewodnika, może on być naszym kompendium wiedzy o restauracjach europy, a nawet świata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz